sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Resepti: Doge IPA



Ei liene epäselvää mistä Doge IPA sai inspiraationsa, eli Brewdogin Punk IPAsta tietenkin. Punk IPA on kokenut ainakin pari reseptiuudistusta elinkaarensa aikana: vuonna 2011 ja vuoden 2014 loppupuolella. 2014 alkuvuodesta BrewDog ilmoitti nettisivuillaan Punk IPAn sisällöksi:

"Never Mind the Bollocks this is the real ****.
ABV:5.6%. OG:1053. IBU's:45
Malts:Marris Otter Extra Pale Malt
Hops:Chinook, Simcoe, Ahtanum, Nelson Sauvin
Twist:Hopped with bucket loads of our favourite hops"

ja nyt 2015 sisällöksi ilmoitetaan:

"ABV: 5.6%
OG: 1056
IBU's: 35
Malts: Extra Pale
Hops: Chinook, Ahtanum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin"

Maris Otter on siis vaihdettu hieman halvempaan vaihtoehtoon, ja sillä saatavat säästöt on näemmä ohjattu monipuolisempaan humalakattaukseen. Omaan suuhuni tämä "uusi" Punk IPA ei tunnu enää yhtä tymäkältä tavaralta saatika yhtä hedelmäiseltä kuin vanha, mutta koska rinnakkaisvertailua on enää vaikea tehdä, niin mutua on vaikea testata todeksi.

Kloonireseptejä on netti pullollaan ja muistaakseni ainakin tätä aikoinaan lueskelimme. Aivan sellaisenaan ei kuitenkaan reseptiä kopioitu, vaan teimme pieniä muutoksia:

Doge IPA (American IPA)
Original Gravity (OG): 1.053  (°P): 13.1
Final Gravity (FG):    1.013  (°P): 3.3
Alcohol (ABV):         5.21 %
Colour (SRM):          8.1   (EBC): 15.9
Bitterness (IBU):      78.9   (Average)

98.21% Maris Otter Malt
1.79% Crystal 60

1 g/L Columbus (14.2% Alpha) @ 70 Minutes (Boil)
1.7 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.1 g/L Nelson Sauvin (12% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.1 g/L Simcoe (13% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.8 g/L Columbus (14.2% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)
0.8 g/L Nelson Sauvin (12% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)
0.8 g/L Simcoe (13% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)

Single step Infusion at 68°C for 70 Minutes. Boil for 60 Minute. Fermented at 20°C with Safale S-04.

20 litran batch sizellä humalaa tulee siis yhteensä noin 148 grammaa, jolloin Brewmaten ilmoittaa lopulliseksi IBU-määräksi melko miehekkään 78,9. Tähän lukemaan on päädytty kolmen keittokerran aikana yritys & erehdys -menetelmällä: lähtökohtamme oli jotain 45 IBUn luokkaa, mutta lopputulos ei ollut halutun tymäkkä. Kysyimme apua kokeneimmilta konkareilta ja saimme vinkkiä, että kotiolutta ja pientä eräkokoa tehdessä IBUt ei vaan jotenkin tunnu samalta, eli keitosta voi melko huoletta "ylihumaloida". Mitään tieteellistä selitystä tai vahvistusta tälle en vielä ole löytänyt, mutta tällainen mutu itsellänikin nyt kyllä olisi. Olemme myös käyttäneet oluet melko kuiviksi, eli selitys ei voi olla siinä, että mallasrungon makeus jotenkin latistaisi humalarunkoa.

Sitten itse muutoksiin. Maris Otteria saa Brewcatilta, joten päädyimme myös siihen. Crystal 60:tta päädyttiin lisäämään ripaus väriä & hippusen makua antamaan. Humalapuolella Punk IPA tarjoaa melkoisia haasteita lompakolle. Nelson Sauvin on kallista ja tämän lisäksi Chinookia ja Ahtanumia on vaikea saada. Chinook vaihdettiin Columbukseen niiden samankaltaisuuden vuoksi: kummastakin saa mausteista ja hennon sitruksista vivahdetta, mäntyisyys tosin jäisi puuttumaan. Ahtanum korvattiin Cascadella: kummatkin antavat oluelle kukkaisuutta ja greippisyyttä. Punk IPAssa käytettyä hiivaa emme tienneet, joten korvasimme sen perusvarmalla S-04:llä.

Lopputulos on mielenkiintoinen. Omia oluita ei pitäisi arvioida, jonka vuoksi en sen tarkempaa analyysiä tästä tee, mutta hyvää palautetta tämä on juojiltaan kerännyt ja on se myös itselle maistunut. Erityisesti humalointia ja hedelmäisyyttä on kiitelty. Tässä on monia samoja komponentteja kuin esikuvassaan, mutta tavallaan tämä on silti ihan eri olut. Eikä suotta, sillä humalointihan on periaatteessa puoliksi eri osasista koostuva. Jos jotakuta kiinnostaa kloonata Punk IPA, niin tuota aiempaa reseptiä kannattaa tutkia. "Aito" Punk IPA ei välttämättä tuota uuden version kuutta humalaa tarvi, vaan jos jostain saisi käsiinsä Chinookia ja Ahtanumia, niin niillä, Nelson Sauvinilla ja Simcoellakin voisi saada kiinnostavan kloonin aikaan.

Edit 2.7.2017:
Nyt kun tätä pari vuotta vanhaa postausta lueskelen niin sen verran voisin lisätä, että reseptiä ei tuosta ylhäältä kannata yrittää naputella omaan reseptisoftaan vaan BrewMate-yhteensopivan reseptifilun löydät tämän linkin takaa.

Brewdog on myös julkaissut reseptinsä DIY DOG-kirjasessa (jonka pdf:n löydät heidän nettisivuiltaan). Aidossa Punk IPAssa on Brewdogin reseptin mukaan 20 litran eräkoossa melko yllä olevan kanssa samankaltainen mallasrunko, mutta katkerointihumalaa hieman vähemmän ja aromihumalointia ronskisti enemmän: n. 100g keiton aikana ja 190g dry hoppina (!). Reseptikirjanen vinkkaa dry hoppaamaan pääkäymisen jälkeen (eli vaikkapa secondaryastiassa) viiden päivän ajan 14C-asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti