maanantai 2. tammikuuta 2017

Resepti: Black Cat Porter

Tätä kahviporteria on muistikuvieni mukaan tehty kolmesti; ensimmäisen kerran keväällä 2015, toisen kerran jouluna 2015 ja kolmannen kerran jouluna 2016.

Joululahjapulloihin mennyt "hieno" etiketti.
Inspiraatio tummalle kahvioluelle lähti varmaan jostain Mikkellerin aamupala-stoutista. Sivettikissojen kakkaamaa papua ei kuitenkaan ollut tarjolla, jonka vuoksi täytyi tyytyä toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon: joltain keski-euroopanreissulta mukaan tarttuneeseen espressoon. Kyseisen kaffin paketissa oli hieno musta kissa, joka piteli kädessään kahvikuppia ja ostin näitä muutaman kissan omistaville tutuille tuliaiseksi. Jotenkin yksi paketeista jäi omaan kaappiin, näemmä ihan vain siksi, että voisin käyttää sitä oluen maustamiseen tulevaisuudessa.

Kahvin käyttö oluen maustossa ei kuitenkaan ole ihan niin simppeliä kuin kuvittelisi. Purut suodatinpussiin, kahvi keittymään ja lisäys olutpönttöön, eikö vain? Ilmeisesti ei. Kuumalla vedellä suodattaessa kahvinpuruista liukenee myös runsaasti öljyjä, jotka maistuvat todella kitkeriltä jäähtyessään. Tämän vuoksi aamulla mukiin unohtunut kahvi on epämiellyttävän makuista iltapäivällä.

Ratkaisu ongelmaan on kylmäsuodatus eli cold brew. Ja aivan loistava ratkaisu onkin. Ellei se olisi niin hankalaa ja tiskiä tuottavaa puuhaa, niin korvaisin aamukahvini sillä oitis. Ideana on siis, että kahvinpurujen sekaan lisätään kylmää vettä ja koko seos jätetään jääkaappiin hautumaan vähintään päiväksi. Itse olen tehnyt tämän pressopannua käyttämällä, liotuksen jälkeen sillä on näppärä painaa purut pohjaan ja valutella kylmäuutettu kaffe uuteen astiaan. Mitään tarkkoja grammamääriä en ole mitannut, litraan vettä pari-kolme desiä kaffepurua.

Eri reseptejä tutkiessa löytyi monenlaista koulukuntaa kahvin lisäyksen suhteen: yksi lisää kahvin keiton aikana, toinen primääripönttöön ja kolmas secondaryyn. Itse päädyin primaryyn lisäykseen, ei harmainta muistikuvaa miksi, mutta tuntuisi toimivan. 20 litran oluterään lisäsin 5dl kylmäuutettua kaffia.

Reseptin löydät BrewMatelle sopivana tiedostona täältä.

Black Cat Porter III (Baltic Porter)

Original Gravity (OG): 1.071  (°P): 17.3
Final Gravity (FG):    1.018  (°P): 4.6
Alcohol (ABV):         6.98 %
Colour (SRM):          39.8   (EBC): 78.4
Bitterness (IBU):      81.8   (Average)

67.23% Pale Ale Malt
16.81% Crystal 30
4.2% Chocolate
4.2% Crystal 60
4.2% Roasted Barley
3.36% Munich II

4.4 g/L Fuggles (4.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
2.8 g/L Perle (3.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.4 g/L Perle (3.4% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
1.4 g/L Perle (3.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.4 g/L Saaz (3.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)

27.8 g/L Coffee @ 0 Days (Primary)
+ Irish Moss

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 20°C with Danstar Nottingham

Mallaspohja on todella kirjava, mutta yllättävän toimiva. Lopputulos on mauiltaan monivivahteinen makeahko runko. Humalapuoli nojaa perinteikkäisiin perushumaliin, tarkoitus on tyylikkäästi katkeroida ja jalohumala-aromoida olut, ei tykitellä siitä mitään humalateetä. Nottingham on käytössä S04:n korvikkeena lähinnä siksi, että hiivapuolelta ei tähän kaivattu mitään lisämakua. Nottingham tekee kliiniä jälkeä ja päästää maltaan oikeuksiinsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti