keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Resepti: Cuckoo for Cacao



Cuckoo for Cacao

Ensimmäisen version etiketti.
Tarkka resepti tekstin lopussa.

Cuckoo for Cacaota tein ensimmäisen kerran joulun välipäivinä 2015. En muista inspiroiko tämän tekoon jokin tietty olut, mutta sen muistan, että ensimmäiseen versioon löysin cacao nibit Tallinnasta sataman kauppahallin pikkupuodin superfood-osastolta. Se oli vähän semmonen hetken ”ei hitto, noillahan voi maustaa oluen”-ajatus ja ostoskoriin ne sitte tarttui.

Mitä ne cacao nibit sitten oikein on? Kaakaopuussa kasvaa kaakaohedelmiä. Näiden siemenet kerätään talteen, käytetään, paahdetaan ja murskataan: lopputulos on cacao (tai cocoa) nibit. En minä tiedä onko näille jotain suomennosta, kaakaopavuke? Menkööt cacao nibeinä, sillä nimellä superfoodikaupatkin sitä myyvät (kaakaonibsit).

Cuckoo for Cacaon mallaspohja on melko eksoottinen, mutta toimii. Monimutkaisuudesta päätellen se on kloonattu jostain netistä löytyneestä reseptistä. Simppeli pale ale saa seuraansa aromia dark alesta ja karamellia crystal maltista. Lisämakeutta siirapista ja tuhti runko chocolatesta ja roasted barleysta. Mäskäyslämpö 67, jotta liikuttaisiin myös hieman käymättömien sokerien alueella, ja olueen jäisi runkoon makeutta (jota humalat toivottavasti tasapainottavat).

Ensimmäisessä versiossa humaloinnista vastasi Chinook, Columbus, Cascade, Perle ja Simcoe. Grammamäärien ja laadun (pelletti/lehti) perusteella muistelisin, että tässä oli kaavittu laarin pohjalta ns. jämät. Toiseen versioon päivitin humalointia hieman ja katkeroista vastaa Columbus ja Target. Makea ja mausteinen tuhti runko kaipaa kiperän katkeron vastapainoksi. Aromipuolella ripaus Cascadea ja Simcoeta, suurempi osa Perleä.

Hiivana simppeli S-04. Cacao nibit secondaryyn siten, että niitä on ensin höyrykattilassa höyrytetty pöpöt tappaen. Cacao nibien määrän arvioin muistaakseni Sori Brewingin Dark Humor Clubin pohjalta – siinä on käytetty ~133g/20l pavuketta (20kg/3000l). Ensimmäisessä versiossani käytin 100 grammaa ja se tuntui vielä miedolta, jonka vuoksi annos nousi toiseen versioon 200 grammaan.

Ja nimessähän on tietenkin sanaleikkinä viittaus erääseen biisiin. 

Ja lopuksi itse resepti.

Cuckoo for Cacao
American Stout

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           15.0
Total Grain (kg):         4.420
Total Hops (g):           150.00
Original Gravity (OG):    1.068  (°P): 16.6
Final Gravity (FG):       1.017  (°P): 4.3
Alcohol by Volume (ABV):  6.68 %
Colour (SRM):             45.4   (EBC): 89.4
Bitterness (IBU):         190.9   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
2.500 kg Pale Ale Malt (56.56%)
0.750 kg Tumma siirappi (16.97%)
0.650 kg Dark ale malt (14.71%)
0.200 kg Chocolate (4.52%)
0.200 kg Roasted Barley (4.52%)
0.120 kg Crystal 60 (2.71%)

Hop Bill
----------------
35.0 g Columbus Pellet (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.3 g/L)
35.0 g Target Pellet (10.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.3 g/L)
20.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
40.0 g Perle Pellet (6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (2.7 g/L)
20.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
200.0 g Cacao Nibs @ 0 Days (Secondary)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale S-04

Kippis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti