torstai 2. maaliskuuta 2017

Resepti ja raportti: Pöndelande

Kotipanimossa tapahtuu taas! Kesä tulee ja siihen täytyy valmistautua saisonilla. Reseptinä vanha ja hyväksi havaittu Pöndelande, jonka reseptin löytää oheisen linkin takaa reseptikansiosta nimellä pöndelande_v3 sekä pöndelande_v4. Tiedostot saa auki Brewmate-ohjelmalla.

Versiot 1 ja 2 mukailivat versiota 3 eli pilsner+munich+vehnä -runkoon pultataan kylkeen Saazilla jalohumalaisuutta ja Citralla sitrusta. Maustehyllystä keittoon eksyy korianterinsiemeniä, mustapippuria ja raastettua appelsiininkuorta. Danstarin Belle Saison -hiiva takaa mausteisuutta, belgihiivaisuutta ja käyttää lopputuloksen usein melko kuivaksi. Mäskäyslämpö 68C:lla yritän saada joukkoon käymättömiäkin sokereita, mutta Belle Saison on kyllä sellainen ahmatti, että aiemmat 68:ssa mäskätytkin ovat kuivahtaneet. Vaan eipä se saisonille niin vakavaa ole. Yhden saisonin käytin kesähelteillä, jolloin Belle Saison pääsi elementtiinsä ja tuotti saisoniin juuri oikeat mausteiset esterit. Talvikauden ~20 celsiusasteen käytössä mausteisuus jää hieman vaisuksi, jonka vuoksi maustehyllystä voi harmitta kaivaa lisäystä.

Tällä kertaa tein v4:ää ja humalavarastotilanteen takia täytyi korvata Citra jollain muulla. Tilalle eksyi Perle ja dry-hoppiin Cascade, jos niistä saisi vaikka korvikkeina irti floraalisia ja sitruksisia humala-aromeja. Maustehyllyosaston grammamäärät ovat taas ihan hatusta heitettyjä: appelsiininkuorta meni kahden appelsiinin verran, korianterinsiemeniä hyppysellinen ja mustapippuria puolikas hyppysellinen 20 litran erään. Korianterin ja mustapippurin murskasin ennen pussiin laittoa.

Loppuun vielä hieman ajallisia speksejä:

16:00 - 20 litraa kylmää vettä kattilaan lämmittymään 72 asteeseen.
16:45 - Vesi on 72-asteista. Maltaiden lisäys ja mäskäyksen aloitus. Mäski 68,5C.
17:15 - Mäski 67,5C.
17:45 - Mäski 66C. Mäskäys ohi. Huuhtelen ja valuttelen maltaita 6,5 litralla 75-asteista vettä.
18:15 - Vierre kattilaan ja lämmöt täysille.
19:00 - Keitto alkaa.
20:00 - Keitto loppuu, viilennys alkaa.
20:30 - Viilennys ohi, vierre 31-asteista. Kippaus käymispönttöön suodattimen läpi. Hiiva sekaan, kansi kiinni ja keittiön ikkuna auki, eiköhän se siitä yön aikana 20 asteeseen tipu.
21:00 - Siivous ohi.

Eli 5 tunnin homma! Resepti antoi OG:ksi 1.051 mutta päädyin 1.060:een. Ihmettelin tätä aikani kunnes huomasin, että reseptissä oli jostain syystä tehokkuudeksi säädetty 60%. 70% tehokkuudella tavoiteltu OG muuttui 1.060:ksi - tarkkaa touhua! Varoituksen sana: tehokkuus korjattu Drivestä löytyvään reseptitiedostoon v4:ään, mutta ei v3:een.

Lisämaustetta saisoniin.

Cheers! Seuraavat panot näillä näkymin St. Patrick's Dayn aikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti